Leeshoek

Direct Contact

'Nederland heeft meer mannen nodig aan de top'

LinkedIn
Facebook

Om de crisis uit te komen heeft Nederland meer mannen nodig die echte keuzes maken. Mannen moeten weer bereid zijn risico's te nemen. Nederland staat al jaren in de top 3 van meest feminiene landen ter wereld, en dat moet veranderen. Vindt Eelco Smit, schrijver van het 'Boek voor MANNEN'.

Voor Eelco Smit, coach van zowel succesvolle ondernemers, artiesten en young professionals, is het feminiene karakter van Nederland dé verklaring voor wat hij al jaren in zijn eigen praktijk merkte: veel mannen zijn hun ambitie en verantwoordelijkheid vergeten. In een maatschappij die bijna volledig gebaseerd is op feminiene waarden, waar alle risico's zijn uitgebannen, wordt het steeds moeilijker om jezelf te ontplooien als man.

'NEDERLAND HEEFT MEER MANNEN NODIG AAN DE TOP'

Mannen met lef nodig

Nederlanders leven al jaren boven hun stand, maar zelfs sinds de crisis zijn we niet bereid ons verlies te nemen. Gevolg: de huizenmarkt en arbeidsmarkt zitten muurvast, en iedereen wacht op de overheid voor een oplossing. Volgens Smit is dit echter een gevaarlijke illusie.

'Het economische feest van de afgelopen decennia, met goedkoop geld, goedkope olie en goedkope arbeid in het buitenland is nu echt voorbij. We kunnen niet meer achterover leunen maar moeten de schouders er weer onder zetten. We hebben weer mannen nodig aan de top. Mannen die risico's durven nemen, die gaan voor goud maar ook bereid zijn hun verlies te nemen als het mis gaat. Dat onderscheidt de echte mannen van de natte tosti's. Duidelijkheid, doelgerichtheid en daadkracht zijn nodig, dat zijn masculiene waarden die in ons vrouwenparadijs bijna vergeten zijn.'

Smit pleit in het boek voor meer ambitie, een typisch mannelijke eigenschap die in Nederland meestal snel wordt gesmoord in compromissen en polderoplossingen. Hij haalt dan ook fel uit naar mannen die zich hier zomaar bij neerleggen - mannen die zich hebben laten knechten door baas en vrouw, en geen doel hebben behalve hun consumptie en die van hun vrouw op peil te houden.

Doelen stellen en echte keuzes maken

De oplossing voor al deze dolende mannen is simpel maar vereist wel lef. Smits vindt dat een man zinvolle doelen nodig heeft in het leven om gelukkig te zijn, een echte missie waar hij vol voor kan gaan. Dat betekent werk dat meer is dan Excel-sheets invullen voor een baas die zelf ook niet meer dan een schakel is in een hiërarchie van pratende pakken met anonieme aandeelhouders aan de top.

'Mannen moeten keuzes maken. Leven is kiezen. Dus geen nieuw kookeiland dit jaar, maar investeren in jezelf, in je eigen vakmanschap en ondernemerschap. Zo word je bovendien crisisbestendiger. Durf je missie weer vóór het meisje te stellen.'

Bron: APS, www.gidsonline.nl